Čeprav število otrok pada in je v vrtcih vse več praznih sob, v katerih običajno uredijo telovadnice in podobno, je vsako leto razočaranih kar nekaj staršev, ki svojega otroka ne morejo vpisati v želeni vrtec. Letos so morali tako v enoti Rožna dolina zavrniti 42 otrok prve in druge starostne skupine, v enoti Rožnik, ki tako kot prva spada v Viške vrtce, pa 16 otrok prve starostne skupine. Med temi je bilo v obeh vrtcih tudi 12 premladih otrok za sprejem. V osmih enotah vrtca Pedenjped so vsega skupaj zavrnili kar 305 otrok, od tega 209 prve in 96 druge starostne skupine, 14, rojenih letos, pa jih je bilo še premladih, da bi jih sprejeli. Več prostih mest kot otrok je bilo le v Jančah. V Vrtcu Šentvid, enoti Mravljinček, pa so zavrnili 131 otrok različnih letnikov rojstva. Opozorili so, da vlog za otroke, rojene letos, ne obravnavajo, ker ti otroci še ne izpolnjujejo zakonskega pogoja za vpis. V prvo starostno skupino lahko namreč starši vpišejo otroke med prvim in tretjim letom starosti. Starše otrok, ki so rojeni leta 1999 in 1998, so obvestili, da jih v vrtec ne bodo mogli vključiti pred letom 2003, za otroke, rojene leta 1997, pa menda ni več nobene možnosti za vključitev, razen v primeru izpisov.

Največ odklonjenih otrok je v prvi starostni skupini, k čemur pripomorejo tudi stroga pravila, saj je lahko v tej skupini največ 14 otrok. Tudi zato se dogaja, da starši prijavljajo že novorojenčke, čeprav ti za sprejem še niso dovolj stari. Ko drugič kandidirajo, jim namreč to, da so kandidirali že enkrat, prinaša dodatne točke. Ksenija Aničić , ravnateljica Viških vrtcev, je zagotovila, da nihče ne čaka na čakalni listi več kot eno leto in da pred vsakim novim vpisom čakajoče pokličejo in vprašajo, ali so še zainteresirani za mesto v vrtcu. Mnogim pa že prej priskrbijo mesto v katerem od drugih vrtcev.

Francka Trobec , načelnica oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport, je poudarila, da je prostora v vrtcih dovolj in da po kakšnem letu ali dveh zatišja spet opažajo glasnejša negodovanja staršev, ki bi vsi najraje videli, da imajo vrtec tako rekoč pred hišnimi vrati. Ker je vrtec v Zadvoru eden najbolj problematičnih, mu bodo najbrž že v prihodnjem letu naredili nadzidek, o novem vrtcu pa razmišljajo tudi v enem od vrtcev v Vižmarjih ali Gameljnah. Ker postaja ravno nasprotno nekaj vrtcev iz leta v leto bolj praznih, te prostore izrabijo za manjšanje skupin, v katerih je nato delo kakovostnejše. Kjer bodo dosegli ustrezne standarde, bodo prazne prostore namenili glasbenim šolam, od katerih jih kar nekaj pesti stiska s prostorom. Tako bodo najbrž prihodnje leto odvečne prostore tamkajšnjega vrtca namenili glasbeni šoli Moste, vendar jih morajo po besedah Francke Trobec najprej obnoviti, za kar pa letos menda ni denarja.

Tudi v času počitnic obratujejo vsi vrtci kot običajno, le da so zaradi nekolikšnega upada otrok ponekod združili skupine. Če želijo starši, da bi se njihov otrok tudi po počitnicah vrnil v isto enoto in starostno skupino, morajo plačati rezervacijo, do katere so upravičeni enkrat na leto med 1. junijem in 30. septembrom, in sicer za najmanj en in največ dva meseca. Rezervacija stane 350 tolarjev na dan. Francka Trobec ugotavlja, da se tega poslužuje vse več staršev, saj bi si radi prihranili sitnosti pri ponovnem iskanju mesta v vrtcu. "Pa tudi nam je laže, saj lahko tako brez težav načrtujemo dopuste vzgojiteljic. Starši morajo namreč rezervacijo najaviti teden dni prej."